Med Linda Åkerberg
Planerar du att vandra i sommar, men har saker du undrar över? Eller vill du fördjupa dina kunskaper och för en säkrare vandring? Då är denna onlinekurs något för dig! Under kursen går vi igenom friluftslivets grunder och svarar på alla dina frågor – även dem du inte visste att du hade!
Kursen består av fyra inspelade föreläsningar som du kan se hur många gånger du vill fram till och med september 2025. Perfekt att plocka fram under sommaren när du behöver fräscha upp dina kunskaper inför din vandring med andra ord. Du får också ta del av det presentationsmaterial som visas under föreläsningarna.
Varje föreläsning har ett tema och du får också med dig uppgifter om du önskar fördjupa din kunskap ännu mer. Medan du går kursen kan du skicka in dina frågor och uppgifter via mail för svar och feedback.
Plats: Online
Pris: 1.250 kr
För att se kursen i utanför liveträffarna behöver du ett googlekonto.

Upplägg | Instruktör | Praktisk info | Bokningsvillkor | Förkunskapskrav | Boka
Upplägg
Under fyra föreläsningar tar vi upp allt som du behöver veta för att klara dig ute på en vandring. Vi går bla igenom:
- Utrustning & Kläder
- Turplanering & riskanalys
- Mat på turen
- Vatten & vattenrening
- Navigering
- Grunderna i karta & kompass
- Lägerliv & rutiner
- Vadning
- Leave No Trace
- Regler i naturen
- Säkerhet & Första hjälpen
- Svensk och Samisk kultur & historia
- Flora & Fauna
- Hur du tränar inför en vandring

Föreläsning 1: Introduktion, turplanering
Introduktion till Sveriges natur
Vi börjar vår kurs med en introduktion av vår natur. Med en grundläggande förståelse för den miljö du kommer vistas i, blir det lättare att fatta bra beslut. Både när det gäller planering, val av tältplats, vägval etc, men även för att kunna lämna minimalt avtryck och visa störst möjliga respekt för natur, djur och människor.
Under introduktionen lär du dig om Sveriges natur och historia. Vi går igenom olika naturtyper och klimatzoner, samt vilka djur och växter du kan tänkas möta och vad det innebär. Var och när kan du se midnattssol eller norrsken? Vi går också igenom vilka relger, skrivna som oskrivna, vi bör rätta oss efter.
Väder
Den stora utmaningen med att vandra i Sverige är vårt instabila väder, särskilt i fjällen! Vi går vi igenom hur du läser prognosen, vad du bör vara vaksam på och hur du kan få så bra koll som möjligt. Vi går dessutom igenom vad du kan tänka på i olika extrema situationer, så som vid starka vindar, ihållande regn, värmebölja eller åska tex.
Turplanering & Riskanalys
Innan vi kan börja planera vad vi ska ha med oss, behöver vi ta reda på vad det är för tur vi ska göra. I det här blocket går vi igenom hur du kan göra en turplanering, var du hittar information om den led du tänkt vandra. Vi går igenom vad som är den stora skillnaden mellan låglandsvandring och fjällvandring, när det är säsong och inte, vilka boendemöjligheter det finns, hur det funkar att bo i fjällstuga, hur långt du kan räkna med att gå på en dag och i vilket tempo mm. Vi går också igenom hur du kan arbeta med risker. Hur du genom att göra en riskanalys redan på hemmaplan kan skapa en betydligt säkrare tur.
Föreläsning 2: Utrustning och kläder
Under vår andra föreläsning går vi igenom packningen – vad du behöver ha med dig och vad ska du ha på dig. Vi går också igenom vad som är bra att tänka på när du köper ny utrustning. Vi kommer bla att prata om:
Kläder
”Lager på lager” är ett uttryck du säkert har hört. Vi går igenom vad det betyder och hur det fungerar. Vi går också igenom plagg för plagg, vilken funktion de har, vad du kan tänka på vid val av olika plagg, för- och nackdelar med olika material, hur du kan optimera dina klädval och mycket annat.
Skor
Vi går också genom vad du kan ha på fötterna och jämför för- och nackdelar mellan trailrunners, kängor och allt däremellan. Hur du kan tänka när det kommer till strumpor eller när du ska gå in ett par skor och mycket mer.
Utrustning
Vi går igenom packlistan och vad du ska tänka på när du väljer din utrustning. Vi pratar om olika typer av ryggsäckar, tält, liggunderlag och sovsäckar mm. Vad är det för skillnad och vad bör du hålla kolla på beroende på vilket biologiskt kön du tillhör? Vi väger för- och nackdelar och pratar vikt och volym kontra funktion. Hur packar du din ryggsäck på bästa sätt och vad finns det för trix för att optimera packningen?
Mat & Vatten
Gas, bensin, T-sprit eller över öppen eld? Det finns många sätt att laga mat och bränslen att använda. Vi går igenom de olika systemen och vad som passar din tur bäst. Vilken mat som ger dig de bästa förutsättningarna mm. Vi går också igenom olika typer av vattensystem, sätt att rena vatten och vad du ska tänka på när du väljer vattenkälla.
Efter turen
Om du har investerat i egen utrustning är det såklart bra att se till att ta hand om den så att den håller så länge som möjligt. Därför går vi även igenom hur du ska ta hand om din utrustning när du kommer hem. Hur du gör rent den, men också hur du förvarar den på bästa sätt.
Föreläsning 3: Navigering
Vår tredje föreläsning ägnar vi helt åt navigering. Navigering handlar om vägval, att ta sig från en plats till en annan, men också om planering. Till detta har vi en rad olika hjälpmedel som tex karta, kompass, GPS och olika mobilappar. Vi går igenom hur dessa fungerar, vilka för- och nackdelar som finns och hur du har användning av dem i praktiken. Vi kommer också gå in närmare på karta och kompass. Hur du arbetar med dem om du följer en led eller hur du kan ta ut en kompassriktning om du går fritt över fjället.
Karta
Vi går igenom kartan och hur den är uppbygd. Vi pratar skala, legend, ekvidistans, koordinater, hur du ser skillnad på olika leder på kartan – och hur ser de ut i verkligheten. Vad det är för skillnad mellan kartnorr, geografiskt norr och magnetiskt norr. Och mycket annat.
Kompass
Vi går också igenom kompassens olika delar och hur den fungerar. Hur tar du ut en kompassriktning och hur följer du den. Hur du anpassar kompassen efter den ”magnetiska missvisningen” och vad det innebär. Vi kikar också på hur du med hjälp av kartan och kompassen kan ta reda på var du är om du är vilse.
Föreläsning 4: Lägerliv, rutiner och säkerhet
Under vår sista föreläsning går vi in mer på våra rutiner när vi väl är ute på tur, samt vad vi kan göra om det inte går som vi tänkt oss.
Lägerliv och rutiner
Hur hittar du en bra tältplats? Hur ska du tänka på när det kommer till hygien? Vad gör du om dina kläder är blöta? Detta och mycket mer går vi igenom i detta block!
Säkerhet och Första hjälpen
Vad gör du om olyckan är framme? Vi går igenom hur du förebygger och tar hand om de vanligaste skadorna. Vi går också igenom hur rutinerna ser ut vid fjällräddning och hur du kan larma.

Instruktör

Linda Åkerberg
Instruktör är Linda Åkerberg, Fjälledare Helår (SFLO) och Wilderness First Responder (NOLS). Linda har själv bla vandrat långdistansleden Pacific Crest Trail i USA, Kungsleden, Everest Base Camp Trek och Camino de Santiago. Hon har lett grupper såväl upp för Kilimanjaro som i de svenska fjällen. 2019 utsågs hon till Årets Äventyrare då hon vandrade, cyklade & paddlade 486 mil genom Sveriges alla landskap. Hon driver även plattformen Wilderness Stories och har gett ut boken Expedition Sverige. Linda är också grundare av Wilderness Within.
Praktisk info
Kursen fokuserar på vandring i både låglandet och fjällen – oavsett var du tänkt att röra dig kan du anpassa allt du lär dig för din tur.
Bokningen är personlig och kursavgiften gäller för en person.
Till föreläsningarna får du en PDF med presentationen som visas (för ditt eget privata bruk). Det är dock bra att ta anteckningar under dagen som komplement till materialet.
Du behöver ett google-konto för att se kursen.
Observera att teori inte kan ersätta praktiska kunskaper. Tanken med denna kurs är att den ska ge dig en bra grund att stå på inför en säkrare vandring på egen hand. Tänk på att utmana dig i lagom mängd. Träna gärna i trygg miljö innan du tar på dig större utmaningar.
Kursen genomfördes live under våren 2025. Föreläsningarna är inspelningar från dessa tillfällen.
Kompletterande vandringar
Denna kurs är perfekt att kombinera med sommarens vandringsresor:
17-22 juli 2025: Vandring & Fjällkurs, Hemavan – Ammarnäs
25 juli – 1 augusti 2025: Mindfulness & Yogavandring, Abisko till Nikkaluokta (stugboende)
3 – 8 augusti 2025: Vandring genom Laponia, Nikkaluokta till Stora Sjöfallet (stugboende)

Bokningsvillkor
I priset 1.250 SEK ingår:
- Fyra digitala föreläsningar med Linda Åkerberg
- PDF med presentationsmaterialet från varje föreläsning.
- Möjlighet att maila in frågor och uppgifter för feedback
- Tillgång till filmerna fram till och med september 2025
Observera att priset gäller för en person
Bokningsvillkor
Bokning är bindande och betalas inom sju dagar på faktura.
Länkar och material mailas ut efter att vi mottagit betalningen.
Bokningen gäller en person.

Förkunskapskrav
Du behöver inga särskilda förkunskaper för att delta i denna kurs.
Hör av dej till oss om du behöver mer info: info@wildernesswithin.se